Hoşgeldin Ey Yabancı !

BU BLOG ÖNCELİKLE, YOLDAN ÇIKMAYA MEYİLLİ AMA BU CESARETİ BULAMAYANLARI YÜREKLENDİRMEK VE DÜRTMEK İÇİN YAPILMIŞTIR !

2 Ocak 2011 Pazar

Bolivya: Nasıl gidilir, Ne Yenir Ne İçilir?

Başkent: La Paz (idari başkent), Sucre (adli başkent)
Telefon : Bolivya’nın ülke kodu 591, başkent La Paz’ın şehir kodu ise 2.

Din: Halkın % 95’i Katolik, %5’i Protestan.

Dil: İspanyolca resmi dil olmasına rağmen, nüfusun çoğunluğu ana dil olarak Quechua ya da Aymara yerli dilini konuşuyor.
Etnik Yapı : Nüfusun %50’den fazlasını safkan yerliler oluşturuyor. İspanyol-yerli melezi ‘mestizo’lar yaklaşık %35’lik bir bölüm.

Saat Farkı: Türkiye’den 6 saat geri
Vize: Türk Vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Bolivya İstanbul Fahri Konsolosluğu: Altan Erbulak Sokak, 3 Mecidiyeköy, 212 - 272 24 02
Para
Ülkenin para birimi bolivianos (1 USD = 7.5 bolivianos). Sadece büyük kentlerdeki otel, restoran ve tur şirketlerinde Visa ve Mastercard kredi kartlarını kullanmak mümkün. Ama ülkede her yerde Amerikan Doları ve avro bozdurabileceğiniz bankalar ve döviz büroları mevcut.
Hangi mevsimde Bolivya’ya gidilmeli? Gezmek için en uygun aylar Haziran-Eylül arası. Bu dönem aynı zamanda ülkenin önemli festivallerine de rastlıyor. Kasım-şubat arası Bolivya’da hem aşırı sıcak hem de yağmur görülür. Ülkenin Güney Yarım Küre’de olduğunu ve mevsimlerin ters olduğunu unutmayın. Yükseklik dolayısıyla Bolivya’da gece ile gündüz arasında büyük sıcaklık farkları yaşanır. Özellikle karayoluyla gece yolculuğu yapacaksanız mutlaka yanınızda kalın giysiler bulundurun. Uyuni'ye gidecekler yanlarında battaniye götürmeli.

Bolivya’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye'den La Paz’a direkt uçuş yok. KLM’nin Amsterdam ve Lima aktarmalı uçuşları Cuma ve Pazar hariç her gün yapılıyor. ABD üzerinden veya Türkiye’den Madrid aktarmalı olarak Peru’ya gidip, kolayca Bolivya’ya da geçebilirsiniz.
THY kullanmak istiyor ve zamanınız da bolsa en iyi yol, İstanbul’dan Brezilya’nın Sao Paulo şehrine, oradan karayoluyla önce kuzey Arjantin’deki Salta’ya, sonrasında otobüsle Şili’nin San Pedro De Atacama kasabasına, oradan da Jeep kiralayarak Bolivya’ya geçiş yapılabilir. Böyle bir rotada muhteşem İguazu şelaleleri’ni de görme şansınız olacaktır.
Ortalama Uçuş Süresi: 15-18 saat
Ulaşım
Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılıyor. La Paz’da ulaşım otobüs ve ‘micro’ adı verilen minibüslerle yapılıyor. Bilet fiyatları oldukça ucuz. Gelişmiş bir kara ve demiryolu ağına sahip olan ülkede, Latin Amerika kıtasının genelinde olduğu gibi taşıtların kalkış-varış saatlerine pek uyulmuyor. Yollarda uzun süre beklemek olası. Ülkede taksiler ucuz. Taksimetre açılmıyor, standart ücretler mevcut. Fiyatlar 6 ila 15 bolivianos arasında değişiyor.
Konaklama:
Ülkenin turistik merkezlerinde yer bulmak çoğu zaman sorun değil. Zaten çoğu yere tura katılıp gittiğiniz için konaklamada sorun yaşamıyorsunuz. Hostellerde günlük konaklama fiyatı 25-55 bolivianos arasında değişiyor. Otel ya da pansiyonlarda kahvaltı dahil günlük konaklama bedeli 10-40 dolar arasında.
Ne Yenir?

Siyah fasulye ve pirinç

Bolivya mutfağı neredeyse tamamen ete dayanıyor. Kahvaltı dahil olmak üzere her öğün restoranlarda et yemeği bulabilirsiniz. Ana yemekte mutlaka kırmızı et, tavuk veya balık oluyor. Patatesin değişik çeşitleri, yumurta, siyah fasulye ve sebze karışımları etin yanına garnitür olarak servis ediliyor. Et, siyah fasulye ve pirinç Bolivya mutfağının vazgeçilmezleri arasında.
Peru’nun da yöresel yemeği olan sebzeli balık Cevihe’dan Bolivya’da da tadabilirsiniz. Antıcucho de corazôn adı verilen şiş kebap ise, sığır yüreğinden yapılıyor.

Nerede yiyelim?

Angelo Colonial

Güney Amerika mutfağı. Kolonyal stilde döşenmiş restoranın çorbaları ünlü.

Calle Linares 922, Belen, La Paz
tel : 2-2360199

Chez Lacoste

Bolivyalı ve Fransız şeflerin çalıştığı restoranda özel siyah tereyağı ve kapari ile pişirilen alabalık filetoyu deneyebilirsiniz.

Bustamante 1098, Zona Sur, La Paz
tel : 2-2792616

Alışveriş
Kıtanın alışveriş için en hesaplı ülkelerinden biri Bolivya. Lama yününden örülen kazaklar, yerli kültürünün gözalıcı desenleriyle süslü kilimler ve gezginlerin klasiği sayılan Bolivya pantalonları alabileceğiniz şeylerden birkaçı.

Festivaller
Semana Santa: Diğer Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi Bolivya’da da oldukça coşkulu törenlerle kutlanıyor Kutsal Hafta.

Ölüler Günü: 2 Kasım’da insanlar ölen yakınlarını anmak için yiyecekler eşliğinde mezarlıkları ziyaret ediyorlar.

Aklınızda Bulunsun
• Bolivya’da geçirilecek ilk günlerde yükseklik hastalığına önlem olarak yavaş hareket edip dinlenmek gerekiyor. Alkol kullanılmamalı.
• Otobüs yolculuklarında bagajlarınıza dikkat edin.
• Aymara yerlileri fotoğraf çekilirken ruhlarının bedenlerinden uzaklaştığına inandıkları için insan ve özellikle yüz fotoğrafı çekmek oldukça zor.
• Bolivyalı kadınlar sırtlarında rengarenk bohçalar taşıyorlar. Bu bohçaların içinde kimi zaman eşya kimi zaman da çocukları oluyor. Fötr şapka ise kadınların vazgeçilmez aksesuarı.
• Aymara yerlileri fotoğraf çekilirken ruhlarının bedenlerinden uzaklaştığına inandıkları için insan ve özellikle yüz fotoğrafı çekmek oldukça zor.

6 yorum:

  1. türkiye den kacparaya mal olur türklirası olarak 500 tl gidebilirmiyim.

    YanıtlaSil
  2. ayrıca dönebilirmiyim 5 güne sıgarmı?

    YanıtlaSil
  3. adresim üstteki 2 yorum bana aittir bilgi bekliyorum

    erdalbursa@mynet.com

    YanıtlaSil
  4. Ben gidip gelmek istiyorum sadece gidiş dönüş ücreti ne tutar?

    YanıtlaSil
  5. Bende kesin gitmeliyim ama yaklaşık bir hafta kalmalıyım ne kadara mal olur lütfen acil cevap bekliyorum

    YanıtlaSil
  6. ben temmuz ayında gittim ve çok güzel yerler santa cruz cocobamba lapaz yucabi taraja muhteşem yerler tarajada ben capako oldum oraya hiç bir türk adım atmamış ilk adım ben attmış oldum çok mutlu oldum orası bir kasaba hoteller çok temiz yemekleri güzel insanları sıçakkanlı gittiginizde otel mıtura tavsiye edrim terminale yakın birde karaoke gitmenizi tavsiye edrim baraja gitmenizi tavsiye edrim her şey ucuz ve güzel bir ülke şuan sadece 6 milyar yol parası istanbul paris sanpoulo bolişvya aktarmalı şengay vizesi istemiyor kapıda zorluk yok ben 3 kere gittim

    YanıtlaSil